Livsmedelsverket om teflon

Källa livsmedelsverket

Uppdaterad: 2013-05-14

Hur hög temperatur tål grillgaller och grillnät av så kallad polytetrafluoreten (PTFE)?
Materialet klarar värme upp till 260–300°C. Materialet smälter vid cirka 330°C. Det finns olika varumärken av PTFE och Teflon är ett av dessa.

Hur varmt kan det bli när man grillar?
Det är inte ovanligt med temperaturer över 330°C vid grillning, framför allt om fett eller marinad droppar ner i glödbädden och orsakar flammor. Då kan temperaturen bli åtskilligt högre (>750°C).

Var används PTFE?
PTFE är en så kallad termoplast som marknadsförs under flera registrerade varumärken, bland annat Teflon. Förutom på grillgaller och grillnät används PTFE som beläggning i kokkärl, stekkärl och bakformar samt på plåtar.

Rätt använd innebär PTFE inte några hälsorisker. Teflon i stekpannor innebär inte dessa problem eftersom de normalt används vid cirka 200°C.

Vad ska man tänka på när man använder grillgaller?
Var försiktigt om du använder nät eller andra typer av grillgaller belagda med PTFE vid grillning där temperaturen är svår att reglera.
Följ tillverkarens anvisningar!
PTFE-galler i ugn där temperaturen kan hållas under kontroll är däremot inga problem.

Är dessa produkter godkända av Livsmedelsverket?
Nej, Livsmedelsverket godkänner inga material eller produkter som används i kontakt med livsmedel. Det är företagen, till exempel tillverkare, importörer och butiker, som har ansvaret för att produkterna de säljer är säkra.

Tillagd i varukorgen