Kolbullar, plättar och våfflor

Våfflor med havregryn

Det här blir enligt Anna Hamilton en garanterat uppskattad efterrätt!

"-Gör våffelsmeten hemma och häll i halvliters plastflaskor. En sats blir en dryg halvliter. Ta med smör i en plastpåse för gräddningen. Jag använder yoghurt och en liten del havregryn i mina våfflor för att få en mildare och djupare smak."

Ingredienser

100g smör
3 dl vetemjöl byt eventuellt ut mot en del havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mellanmjölk
2 dl naturell yoghurt
0,5 dl vatten
2 ägg

Sylt o grädde till servering. Ta med visp eller gräddshaker.

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda de torra ingredienserna med mjölken till en jämn smet.
  3. Rör ner yoghurt, ägg och fettet.
  4. Väl ute på plats i skogen, lägg en klick smör i det upphettade järnet, vik ihop och vänd så att fettet sprider sig. Skaka flaskan och häll i smet, grädda gyllenbruna.

Plättar med fläsk

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
2 ägg
Rimmat sidfläsk eller bacon
Smör

Blanda mjöl, salt och mjölk. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Gör det gärna i förväg och häll upp i en ren pet-flaska.

Bryn fläsk i pannan. Tillsätt smet och stek plättan väl på båda sidor.

Reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid. Servera med sylt och mjölk.

Kolbulle

Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet. I "Stjärnorna på slottet" valde Peter Stormare att bjuda på denna rätt, och visst passar den bra även i slottsmiljö.

Ingredienser:
1 l vatten
0,5 liter vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk salt
rimmat sidfläsk eller bacon
smör
lingonsylt och mjölk passar till

Blanda mjöl salt och vatten, gärna i god tid före tillagning. Bryn fläsk i stekpannan. Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt över öppen eld. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Om du vill ha en tjock kolbulle - reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid.

Servera med lingonsylt och mjölk.

TIPS! Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!


Kolbulle gourmet

Tillred den klassiska kolbullesmeten men ersätt fläsket med något eller en blandning av svamp, lök eller heta korvar i små tärningar.

Gott att servera till blir:
Krispig sallad med tomat, gurka, paprika och majs.
Rå eller rostad lök.
Oliver och fetaost i tärningar.
Riven västerbottenost.
Blanda en god kall sås eller köp ett färdigblandat crème fraiche alternativ.

Kolbullebagare Lars-Erik Holmberg berättar

"Jag ser till min glädje att ni marknadsför kolbullar. 1988 kom jag och min kolbullekompis med i Guinnes rekordbok, efter att ha bakat den största kolbullen, 59 cm. Redan 1991 bakade vi en större bulle inför konungen och drottningen på Kolmården. Den var 62 cm i diameter. Dock, den RIKTIGA klassiska kolbullen innehöll vare sig rågmjöl eller grahamsmjöl, utan bakades enbart på kornmjöl. Vi började tillsätta vetemjöl, för att göra kolbullen lite mer "civilicerad", och den uppgiften kan väl även grahams- och rågmjöl uppfylla. Men i det klassiska receptet måste man nog nämna kornmjölet.  Tillred smeten med hälften av mjölet kornmjöl, och den andra hälften vetemjöl. Annars samma ingredienser, förutom att man gärna kan använda torrsaltat fläsk!"

Tillagd i varukorgen