Älgfärsbiffar

Ingredienser:
Köttfärs
Mozzarella

Tillbehör:
Grönsaker, lingon/lingonsylt och bröd.

Den köttfärs vi använt är saltad och lätt kallrökt, hade det varit renkött hade det kallats souvasrökt.

Skär eller bryt mozarellan i bitar. Forma köttfärsen till en skål i handen, lägg i en ostbit och förslut biffen.

Stek eller grilla biffen över glöd och servera med en sallad och ett gott bröd.

Kallrökning - Souvas

Vi lägger köttbitarna i en saltlag i två dygn. Det är viktigt att hålla god hygien, att saltlagen täcker köttet och att placera det i ett kallt utrymme.

Kallrökning innebär att temperaturen helst inte ska överstiga 30 grader, för att lyckas med det är det bra om utomhustemperaturen inte är så hög. Vi röker oftast på vårvintern när det är ca -5 till -10 dagtid. Rökningen tar ca 2-2,5 tim.

Digital termometer

Vi håller koll på temperaturen med hjälp av en digital ugnstermometer, sticker in givaren genom ett hål i väggen och placerar den på samma höjd som köttet i rökhuset.

Kyla rökrör med snö

Om temperaturen blir för hög lägger vi snö på rökröret så sjunker den ganska snabbt.

Sorselekamin med ca 2 meters rökrör

Vi eldade sälgved utan bark i kaminen, det gav en mild röksmak.

Kött på galler i rökhus

Vi låter köttet svalna/frysa i rökhuset under natten. Dagen efter tar vi in det, mal i köttkvarnen, packeterar och sen snabbt in i frysen igen. Vi packeterar väl så inte röksmaken överförs till annan mat i frysen.