Nikkaloukta soppa

En smakrik soppa som går bra att frysa in.
En marknadsbesökare påminnde oss om denna värmande soppa som är enkel att tillaga. När hon såg att vi hade Skeppshults fältgryta sa hon tvärsäkert:
-"Det finns inget godare än Nikkaloukta soppa tillagad i en sån här gryta!"

Här är grundrecept samt lite förslag på några valfria ingredienser som kan tillsättas, både för smaken och färgen.

4 portioner

Ingredienser:
300 gram köttfärs
1 st purjolök
0,5 st vitkålshuvud
1,5 liter köttbuljong, oxbuljong för kraftigare smak
2 msk senap, fin eller grovmalen
smör
salt och peppar

Valfria tillägg:
1 morot
1 röd eller grön paprika
1 vitlöksklyfta
tomatpure

Tillagning

  1. Bryn köttfärsen i smör, allra helst i en stor gjutjärnsgryta.
  2. Ansa och skär vitkål och morötter i bitar.
  3. Skär purjolöken i smala skivor.
  4. Blanda ner vitkål, purjolök samt morot och finhacka vitlöksklyfta i grytan och låt det brynas med köttfärsen.
  5. Tillsätt senap och buljong, koka ca 15-20 minuter eller tills morot och kålen är mjuk.
  6. Skär den rensade paprikan i mindre bitar och tillsätt den ett par minuter innan soppan kokat klart.
  7. Smaka av med salt och peppar och om så önskas lite tomatpure.
  8. Servera gärna med hårda ostmackor eller varma mackor.

Gott att dricka till: mjölk eller öl.

Soppan går bra att frysa in.